איזור תעשיה כפר חסידים

ספרינקלרים תקן: כל מה שחשוב לדעת

מערכת ספרינקלרים תקן לכיבוי אש, היא הכרח בכל מבנה. היא מחוברת לרשת המים העירונית או למאגר מים פרטי ויתרונה שהיא פועלת אוטומטית, בחשיפה לטמפרטורות גבוהות ויכולה למנוע את התפשטות האש.

חלק בלתי נפרד מאמצעי ההגנה מאש המשמשים כיום במבנים מכל הסוגים, היא מערכת ספרינקלרים (מתזים). המערכת נועדה לכבות אש שפרצה, בהתזת סילוני מים ולמנוע את התפשטותה, לפחות עד להגעת כוחות הכיבוי. כיום נדרש להתקין מערכות כאלה, כחלק מהליך הרישוי לאכלוס מבנים.

מערכת הספרינקלרים מותקנת על תקרת המבנה, כשהיא מחוברת לצנרת מיוחדת. כשפורצת שריפה, נפתחים קצות המתזים הקרובים למקור האש בהשפעת החום והם מתחילים להמטיר עליה מים. גודל מתזי המים, הקוטר וטמפרטורת הפתיחה שלהם, יכולים להשתנות על פי החלטת מתכנן המערכת, בהתאם לצרכים הספציפיים.

ספרינקלרים תקן: יתרונותיה של מערכת מתזים לכיבוי אש

היתרונות של מערכת מתזים לכיבוי אש, כוללים עלות נמוכה, זמן תגובה מהיר והתאמה לכל סוג ופריסה של מבנה.

עם התקדמות הטכנולוגיה, השתכללו המערכות הללו מבחינת אמינות ויעילות. הוכח שהמערכות הכיבוי הללו, מצמצמות אירועים של מוות ואובדן רכוש בשריפות, ביותר מ-65%.

בנוסף, מאחר שראשי הספרינקלרים מתפקדים אינדיווידואלית, לרוב, ניתן להשתלט על האש בהפעלת מתז אחד או שניים, המאפשר להגביל את נזקי המים שעלולים להיגרם, לאזור מצומצם.

חשיבות התקנים

כדי להבטיח את בטיחות המבנים, חשוב לעמוד בתקנים הישראליים הרלוונטיים. תקן 931 קובע את הדרישות לחומרי בנייה עמידים באש, ואילו תקן 2174 מוודא שהתקנת מערכות חסימת האש נעשית בצורה מקצועית ומדויקת, בהתאם להנחיות התקן.

איך עובדת המערכת?

מתזי המים, הספרינקלרים, מופעלים בחשיפה לחום. על ראש המתז מותקן רכיב תרמי, אמפולת זכוכית עם נוזל על בסיס גליצרין. במגע עם אוויר חם (בין 57 ל-182 מעלות, בהחלטת מרכיב המערכת), הנוזל מתרחב, מנפץ את האמפולה והמתז נפתח לזרימת מים.

ראש המתז מחובר באמצעות הצנרת למקור מים מחוץ לבניין וכשהוא נפתח, המים יכולים לזרום בלחץ החוצה.

סוגי מערכות

  • מערכת רטובה –  מערכת מתזים המחוברים לצנרת, המלאה תמיד במים. המים יפרצו מכל מתז שייחשף לחום.
  • מערכת יבשה – במערכת זו, אין מים העומדים בצנרת ונדרשת התרעה מגלאי עשן, כדי לפתוח שסתום ולהזרים מים.
  • מערכת פריאקשן –  מערכת כיבוי המיועדת להגן מנזקי מים, על אזורים וחפצים יקרי ערך כמו חדרי שרתים וחשמל, מוזיאונים, ספריות וכד'. גם זו מערכת "יבשה". הצנרת מלאה אוויר דחוס ורק בקבלת שתי התרעות על אש, מגלאי העשן ומתז שנפתח, היא נכנסת לפעולה.

מערכת כיבוי בערפל או קצף – מערכת לכיבוי אש וחומרים דליקים, באמצעות התזת קצף, ערפל או מים. התפצלות טיפות המים לחלקיקים קטנים, מגדילה את שטח הפנים שלהם ומאפשרת לחנוק את האש.

ספרינקלרים תקן – תכנון המערכת

בשלב הראשון של תכנון מערכת המתזים, יש להגדיר את רמת הסיכון מנזקי אש במבנה, על פי ייעודו, פעילותו ותכולתו. התכנון המקדים, נועד להבטיח כיסוי מלא של מערכת הכיבוי על כל חלקי המבנה ותפקוד מיטבי ויעיל, ברגע האמת.

מאחר שהמערכת דורשת לחץ מים גבוה בכל עת, חייבת הבדיקה המקדימה לכלול בחינה של זרם המים במערכת המחוברת לרשת המים העירונית (בדיקת אופיין מרשת מים). אם הזרם אינו מספיק חזק, יש צורך להתקין ברז כיבוי ייעודי למבנה, בלחץ מים גבוה.

בנוסף, יש להתקין תחנת הפעלה ראשית, ממנה מגיעים המים ממקור חיצוני למערכת, המורכבת משסתום שליטה ראשי, שסתום אל-חזור, מתג זרימה ושעוני לחץ. כחלק ממערכת הספרינקלרים, מותקנת מערכת סניקה לרכב כבאות, שתאפשר לכוחות הכיבוי, להתחבר בשעת הצורך, למערכת הכיבוי שבמבנה.

בתהליך התקנת מערכת הספרינקלרים, מבוצע גם חיבור שלה לאביזרים לגילוי האש, (גלאי עשן למשל) אם קיימים כאלה. התקנה מקצועית של המערכת, מבטיחה איתור מהיר של האש והפעלה אוטומטית של הספרינקלרים, תוך גיוס מלוא לחץ המים הדרוש לתפעול המערכת.

מי יכול להתקין מערכת מתזים לכיבוי אש?

התקנה נכונה של מערכת ספרינקלרים, מצריכה ידע וכלים מיוחדים, כדי להבטיח שתפעל כראוי במצב חירום ותמנע את התפשטות הלהבות לכל חלקי המבנה.

יש להקפיד משום כך, שהחברה המתקינה את המערכת, מוסמכת על ידי מכון התקנים הישראלי,  לתכנון ולהתקנת מערכות כאלה ושמדובר בחברה בעלת ניסיון מקצועי ומוניטין בתחום.

החברה המתקינה, אחראית גם על בדיקה תקופתית של המערכת, החיונית להבטחת תפקודה. בבדיקה נבחנים מצב איטום אש, התקנת המתזים, לחץ המים במערכת, נקודות הממשק של המערכת עם מערכת המים המרכזית, אביזרי גילוי האש, מערכת אזעקת כוחות הכיבוי ועוד.

מלאו את הפרטים ונשמח לעמוד לרשותכם:
מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם
דילוג לתוכן