איזור תעשיה כפר חסידים

מהו איטום מעברי אש וכיצד הוא יכול להציל חיים?

מיגון מבנים בפני אש הפך בשנים האחרונות לתחום אשר מקבל יתרת תשומת לב בתחום הבניין והאסונות. אחד מאמצעי המיגון הקיימים כיום הוא איטום מעברי אש בבניינים הומי אדם כמו משרדים ובתי עסק. מהו למעשה איטום נכון של מעברי אש? כיצד נערכים בפועל למקרה של שריפה, וכיצד דואגים למזער נזקים ככל הניתן ולהציל חיים? כל התשובות בהמשך!

מהו איטום מעברי אש?

איטום ומיגון מעברי אש הוא חלק מתוכנית העבודה ותחזוקת המבנים המקובלת כיום בכל בניין או עסק השומר על חוקי בטיחות אש והינו תנאי מחייב לקבל טופס 4. מדובר באיטום של מערכות האינסטלציה, החשמל, ומיזוג האוויר  החוצות אזורי אש, דרכם יכולות לעבור הלהבות ולזרוע סביבן הרס וחורבן.

מטרתן של פעולות המקדמות את האיטום של מעברי האש הן בראש ובראשונה לעכב ואף למנוע את התקדמות הלהבות הלאה אל קומות וחדרים נוספים. עיכוב הלהבות קונה זמן יקר ערך המאפשר פינוי מהיר של הציבור הכלוא בבניין הדולק, וכן מאפשר כניסה בטוחה ונגישה יותר עבור מכבי האש. שימוש בחומרי איטום איכותיים בעלי תקן וביצוע העבודה עצמה על ידי צוות קבלנים מיומן, עשויה לעכב במקרים מסוימים את הלהבות לזמן עד כ-120 דקות, זאת הודות לחומרים מבודדים ומתנפחים הקוטעים את רצף הלהבות ומפרידים אותן ליחידות עליהן קל יותר להשתלט. כך מתבצעת למעשה טכניקה יעילה של מיגון אש במקומות התקהלות.

מהן הדרישות?

נכון להיום, קיימות תקנות מיוחדות ואף חוקים להם יש לציית על מנת לעמוד בסטנדרטים בסיסיים של בטיחות אש. אותן תקנות קובעות את אופן ישום החומר ואפיונו וצורת בדיקתו בשטח. דרישות ספציפיות הנדרשות מקבלנים לרוב יהיו כדלקמן:

  • ותק – על הקבלן המטפל בעניין איטום ומיגון מעברי אש בבניין מסוים, להיות בעל ותק של כחמש שנים לפחות בעבודות מיגון אש. כמו כן, עליו להיות מוסמך מטעם היצרן לשימוש בחומרים בהם הוא אוטם את הנקודות הרגישות בבניין וכן את מעברי האש. על החומרים להגיע סגורים באריזתן המקורית ובתוקף.
  • כתב אחריות – על הקבלן המבצע להמציא כתב אחריות המתעד את עבודתו בבניין בעת השלמת פעולת האיטום.
  • עמידה בתקנים מחמירים – על מחסום האש להיבדק על ידי מעבדה מוכרת המוסמכת לבדיקות בטיחות אש תוך עמידה בדרישות תקנים ספציפיים, לדוגמה: תקן 931 חלק 2 ותקן 2174.

חשוב לדעת!

מעבר לכתב האחריות שעל הקבלן המבצע לספק בתום עבודת האיטום, עליו להמציא גם מספר רב של אישורים רשמיים וכן מסמכים המתעדים את עבודתו, כגון:

  • את אחריות יצרן החומרים בהם השתמש לצורך פרויקט האיטום 
  • את אישור מכון התקנים עבור תקן 931 חלק 2 ותקן 755 
  • מפרט טכני והוראות היצרן לשימוש במחסום האש שהותקן
  • אישור בדיקת החומרים ע״י מעבדה מוסמכת על פי תקנים רלוונטיים
  • תעודת הסמכתו של הקבלן ליישום החומר והתקנתו

על איטום אש אל תתפשרו: תבחרו בקבלן מורשה ומקצועי!

כדי להיות סמוכים ובטוחים כי עבודת המיגון מאש נעשתה נכונה, אנא אל תתפשרו – תדאגו לעבוד עם קבלן מורשה, הגון ומקצועי. בסופו של יום, ההחלטה עם מי להוציא אל הפועל את עבודות איטום האש בבניין מלא אזרחים וציוד יקר ערך, עשוי להציל רבים מפציעות בלתי הפיכות, מאובדן רכוש והגרוע מכל: אובדן החיים. שמרו על עצמכם ככל הניתן וצרו עימנו קשר עוד היום במידה ויש לכם התלבטות ושאלה נוספת לגבי בטיחות אש.

מלאו את הפרטים
ונשמח לעמוד לרשותכם

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם
דילוג לתוכן